Δεκαπενταύγουστος στο Κυότο


Την εποχή αυτή, στο Κυότο γίνεται μια από τις πιο γνωστές γιορτές στην Ιαπωνία, το Βοn. Το Βοn για τους Ιάπωνες συμβολίζει την περίοδο που τα πνεύματα των προγόνων επιστρέφουν πάλι στη γη.

Το τέλος της γιορτής αυτής, λαμβάνει χώρα την 16 Αυγούστου με την τελετή του Gozan Okuribi. Πέντε μεγάλες φωτιές ανάβουν στις πλαγιές των πέντε βουνών (go zan) που περικλείουν την πόλη, με σκοπό να βοηθήσουν τα πνεύματα να επιστρέψουν εκεί που αναπαύονται για πάντα.

Η πρώτη φωτιά ανάβει στις 8 ακριβώς και έχει το σχήμα του ιδεογράμματος που περιγράφει τη λέξη δυνατός.
Οι επόμενες φωτιές ανάβουν ανά 5 λεπτά, με τα σύμβολα πλοίο, θαυματουργό, μεγάλο (για 2η φορά) και την τελευταία να έχει το σχήμα μιας τόριι, της αψίδας-εισόδου των βουδιστικών ιερών.
 

Για να δημιουργηθεί αυτό το πρώτο ιδεόγραμμα σε χαρτί, χρειάζονται τρεις πινελιές. Για να προετοιμαστεί όμως η πυρά, ώστε να παραχθούν οι πινελιές αυτές, στρώνεται καύσιμη ύλη 80, 160 και 120 μέτρων αντίστοιχα! Κάθε φωτιά διαρκεί 30 περίπου λεπτά, οπότε σε κάποιο χρονικό σημείο είναι δυνατόν να φαίνονται καθαρά και οι πέντε.

 
Στο σημείο αυτό, η ένταση των πέντε φλεγόμενων ιδεογραμμάτων φωτίζει τον ουρανό κόκκινο, αποτελώντας την κορύφωση ενός από τα πιο εντυπωσιακά βράδια για τους κατοίκους και ταξιδιώτες του Κυότο.

2 σχόλια:

  1. Τι τέλειο blog!Έχω τρελαθεί με φωτογραφίες και κείμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι φωτό ειναι δικές μου - δες και εδω:

    http://s823.photobucket.com/home/kyoto_dream/allalbums

    στο ποστ αυτό ομως ΔΕΝ ειναι - είναι πολυ δυσκολο να βγει τέτοια φωτο (αναφερομαι στη φωτο με την πρωτη φωτια που αναβει) υπο ...κανονικες συνθηκες θερμοκρασίας και πίεσης (θελει ταρατσα, φακό, τρίποδα, κτλ κτλ)

    οπότε τσάμπα η χαρά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή