Τα ξενοδοχεία του έρωτα

Σε περιοχές που υπάρχουν εστιατόρια, μπαρ και γενικά χώροι διασκέδασης, αλλά και στα προάστια των πόλεων, συγκεντρώνονται πολλά από τα ιαπωνικά μνημεία της ηδονής, τα περίφημα ξενοδοχεία του έρωτα. Η εξωτερική τους διακόσμηση τους είναι συνήθως τόσο υπερβολική (έντονα φώτα, χρώματα, καρδιές, αγαλματάκια) που ξεπερνάει το όριο του κιτς και τα κάνει να διακρίνονται εύκολα.


Προσφέρουν μια ποικιλία χώρων, που ξεκινάει από σχετικά απλά δωμάτια και φτάνει σε καταστάσεις με εξεζητημένη διακόσμηση και φωτισμό, περιστρεφόμενα κρεβάτια, μηχανήματα καραόκε, ακόμη και ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Στο Kabuki-cho, τη φημισμένη για την έντονη ζωή της περιοχή του Τόκυο, τα ξενοδοχεία αυτά παίρνουν την πιο extreme εκδοχή τους. Οι προσόψεις τους έχουν χαρακτήρα υπερπαραγωγής και η διακόσμηση των δωματίων αποκτά μυθικές διαστάσεις. Υπάρχουν χώροι (γιατί η λέξη δωμάτιο δε μπορεί να περιγράψει ακριβώς αυτό που συμβαίνει) με κάθε είδους θεματικό χαρακτήρα (αιγυπτιακό παλάτι, μπουντρούμι, τάξη σχολείου, κλπ), μικρές πισίνες, ερωτικά αξεσουάρ κάθε είδους και ολοήμερο room service. Κάποια δωμάτια έχουν ενδιάμεσες πόρτες που δεν είναι κλειδωμένες και ενώνουν με τους διπλανούς ‘καλεσμένους’, υπάρχουν δωμάτια για ‘πάρτι’ και δωμάτια με live μετάδοση από αυτά που συμβαίνουν στα υπόλοιπα δωμάτια…



Το μοναδικό πράγμα που κρατιέται σε χαμηλούς τόνους είναι η είσοδος των επισκεπτών στα ξενοδοχεία αυτά. Τηρούνται αυστηροί κανόνες διακριτικότητας και η επικοινωνία με το προσωπικό του ξενοδοχείου είναι από ελάχιστη έως μηδενική. Παλιότερα, στη ρεσεψιόν υπήρχε ένα μικροσκοπικό παράθυρο με αμμοβολή ή κουρτίνα για να μην έρχονται σε οπτική επαφή οι ενδιαφερόμενοι με τον υπάλληλο του ξενοδοχείου. Αυτό σιγά-σιγά εκλείπει και λέον δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος. Η εξυπηρέτηση γίνεται από ένα ηλεκτρονικό κατάλογο με φωτογραφίες των δωματίων και τις τιμές τους, πιέζοντας τα κουμπιά του οποίου γίνεται η επιλογή.


Το μηχάνημα εκδίδει μια κάρτα και εν συνεχεία ανάβουν στο δάπεδα μικρά φωτάκια τα οποία καθοδηγούν το ζευγάρι στο επιθυμητό δωμάτιο. Η κάρτα τοποθετείται σε μια ειδική υποδοχή, με τη βοήθεια της οποίας ξεκινάει η χρέωση και παράλληλα κλειδώνει την πόρτα του δωματίου. Όταν το ζευγάρι θελήσει να αποχωρήσει, πληρώνει μέσω πιστωτικής κάρτας σε μηχάνημα εντός του δωματίου και η πόρτα ξεκλειδώνει.

Αντίθετα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η χρήση των χώρων αυτών δεν είναι τόσο ταμπού όσο θα περίμενε κανείς. Αυτό γιατί οι χώροι αυτοί δεν απευθύνονται μόνο σε νεαρά ζευγάρια, αλλά και σε ανδρόγυνα που αισθάνονται άβολα στον πολύ περιορισμένο χώρο του σπιτιού τους (ειδικά συνυπάρχουν με παιδιά και ηλικιωμένους). Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο, να υπάρχουν διαφημίσεις με φωτογραφίες δωματίων σε δημοφιλή περιοδικά κυρίως γυναικείου περιεχομένου, καθώς συνήθως την τελική επιλογή για το χώρο την κάνουν στην Ιαπωνία οι γυναίκες και όχι οι άνδρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου