Kyoto dream

Το Κυότο είναι η αυλή των θαυμάτων της Ιαπωνίας. Περιτριγυρισμένo από ένα δακτύλιο χαμηλών βουνών που στεφανώνουν την περίμετρο της πόλης με πυκνή βλάστηση και μέσα σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό, πάρκων, λιμνών, τρεχούμενων νερών, προπολεμικών ξύλινων σπιτιών και ναών σε στυλ παγόδας, η πόλη συγκεντρώνει ένα μοναδικό, σε πυκνότητα, ομορφιά και πολιτιστική αξία, πλήθος αξιοθέατων - δεκαεπτά από αυτά είναι καταγεγραμμένα ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.



Το πώς διατηρήθηκε έως τις μέρες μας στην κατάσταση αυτή, είναι ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της ιστορίας. Μαζί με την Χιροσίμα, τη Γιοκοχάμα κα την Κοκούρα, το Κυότο υπήρξε μια εκ των τεσσάρων υποψήφιων πόλεων, πάνω στις οποίες η Αμερική, θα δοκίμαζε την ισχύ των ατομικών της όπλων. Εξ αιτίας του λόγου αυτού και για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτα τα αποτελέσματα της πρώτης ατομικής έκρηξης, είχε απαγορευτεί στα αμερικάνικα βομβαρδιστικά να δρουν πάνω από τις πόλεις αυτές. Η παρ’ ολίγο κατάρα έμελε τελικά να δράσει σαν ευλογία για την πόλη, αφήνοντάς την σχεδόν άθικτη μετά το πέρας του πολέμου, καθώς ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της πολιτιστική σημασία, τη διέγραψε από τη λίστα των πιθανών στόχων.

Χωρίζοντας νοητά την πόλη για τις ανάγκες ενός επισκέπτη, προκύπτουν οι τρεις διαδρομές, για κάθε μια εκ των οποίων θα γίνει ξεχωριστή αναφορά:


Ο ανατολικός περίπατος (Ginkaku-ji έως Kiyomizu-dera)


Το κέντρο της πόλης (Nijo-jo έως Gion)



Η βόρεια άκρη της πόλης (Daitoku-ji έως Ryoan-ji)


Παρόλο που σήμερα το Κυότο δεν είναι πλέον η πρωτεύουσα της χώρας και παρόλο που λείπει η μητροπολιτική αύρα του Τόκυο, καταφέρνει να διατηρεί γερά τα σκήπτρα της πνευματικής και αισθητικής πρωτοπορίας της Ιαπωνίας. Η πόλη δείχνει περήφανα το μοντέρνο της πρόσωπο, φωτισμένο κάτω από το φως του αρχαίου του παρελθόντος.


Είτε βρίσκεσαι σε ένα πλακόστρωτο σοκάκι με ξύλινα σπίτια, φωτισμένο από κόκκινα χάρτινα φανάρια, είτε σε κάποια από τις τεράστιες λεωφόρους του, είτε θαυμάζεις τα κόκκινα φύλλα των δέντρων στο προαύλιο κάποιου ναού, είτε διασκεδάσεις σε κάποια από τα πάμπολλα μπαρ του που βλέπουν στο ποτάμι της πόλης, το Κυότο σε υποβάλλει με το αυτοκρατορικό του μεγαλείο, σε αγκαλιάζει σαν μέσα σε ένα όνειρο και μεταδίδοντας γρήγορα τη χαλαρή του ατμόσφαιρα, σε τραβάει κοντά του ξανά και ξανά…

1 σχόλιο:

  1. Είναι τέλειο!!!!!!!!
    Με όλα αυτά που διαβάζω στο blog σου νομίζω θα πάω να εγκατασταθώ εκεί πέρα...!!!!!!!!!!!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή