Το φαγητό στην Ιαπωνία

Ένα από τα πρώτα πράγματα που εντυπωσιάζει στην Ιαπωνία, είναι η πληθώρα των καταστημάτων που προσφέρουν φαγητό, είτε αυτό γίνεται με τη μορφή του πρόχειρου έτοιμου φαγητού, είτε με τον ‘παραδοσιακό’ τρόπο του εστιατορίου. Μια τεράστια ποικιλία φαγητών (διεθνούς ή ιαπωνικής κουζίνας) είναι συνεχώς διαθέσιμη και τα εστιατόρια γεμίζουν με κόσμο από πολύ νωρίς (ανοίγουν από τις 11.30 το πρωί). Έτσι, στις πιο κεντρικές ή τουριστικές συνοικίες, οι ουρές έξω από τα εστιατόρια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι και γενικώς δίνεται συνεχώς μια εντύπωση ενός λαού που καταναλώνει ακατάπαυστα, δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σχέση με το (μικρό) σώμα του.


ουρά για φαγητό στις 12 το πρωί...

Το φαγητό αυτό καθ’ αυτό, είναι μια από τις μεγάλες εκπλήξεις που κρύβει αυτή η χώρα. Όπου και να φάει κανείς, η ποιότητα των γευμάτων είναι τουλάχιστον καλή και μετά τις πρώτες επαφές με την ιαπωνική κουζίνα, καταρρέει γρήγορα το κλισέ που την θέλει να ξεκινάει και τελειώνει με το σούσι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν ειδικά οι γευστικές αναζητήσεις στις τοπικές κουζίνες των διαφόρων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Ιαπωνίας, οι οποίες όχι μόνο διασώζονται, αλλά και κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε εθνικό επίπεδο, με την ύπαρξη πολλών αυτόνομων χώρων εστίασης.

εστιατόριο με φαγητό από την Οκινάουα

Παρά τον αστικό μύθο που κυκλοφορεί για τις τιμές στην Ιαπωνία, οι τιμές στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άκρως ανταγωνιστικές με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ειδικά στο φτηνό κομμάτι της αγοράς, μπορεί κανείς να φάει πολύ ικανοποιητικά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές των ελληνικών εστιατορίων delivery. Το upmarket κομμάτι της αγοράς βέβαια, στα μάτια ενός Έλληνα θα φανεί παράλογα ακριβό και βεβαίως είναι. Εδώ γίνεται όμως θα γίνει ένας διαχωρισμός, σε χώρους που το κόστος προκύπτει λόγω lifestyle αναζητήσεων (και κατά συνέπεια η επίσκεψη ενός ταξιδιώτη είναι μάλλον αδόκιμη) και χώρους με ιαπωνικό φαγητό στους οποίους, τα γαστρονομικά θαύματα που περιμένουν όποιον μπορεί να αντέξει το κόστος, ξετυλίγουν το συναρπαστικό αίνιγμα της ιαπωνικής μαγειρικής τέχνης και παράδοσης.



3 σχόλια: