Τα Μαύρα Πλοία

Δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, που συνέβησαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία, σε δυο διαφορετικές γειτονιές του κόσμου, έμελλε να επηρεάσουν βαθιά το ρου της ανθρώπινης ιστορίας, περίπου εκατό χρόνια μετά.

Το πρώτο ήταν η περί το 1650 απόφαση του ιάπωνα σογκούν να διακόψει βίαια τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τον έξω κόσμο, εξ αιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης εξάπλωσης του χριστιανισμού στη χώρα.

 
Ολλανδοί στο Ναγκασάκι

Το δεύτερο υπήρξε ο Μεξικού - ΗΠΑ. Η ατυχής για το Μεξικό έκβασή του, είχε σαν αποτέλεσμα να περιέλθει η Καλιφόρνια στην αμερικάνικη επικράτεια, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους αλιευτικούς στόλους των ΗΠΑ, να έρθουν οι σε απόσταση βολής από τα πλούσια σε αλιεύματα ιαπωνικά νερά – και ειδικά αυτό της φάλαινας.
Καθώς όμως η Ιαπωνία ήταν μια τελείως απροσπέλαστη σε ξένους χώρα, τα αμερικανικά πληρώματα δε μπορούσαν προσεγγίσουν ιαπωνικό έδαφος για προμήθειες, όσοι δε αμερικάνοι ναυαγοί περισυλλέγονταν από Ιάπωνες, είχαν πολύ σκληρή μεταχείριση.


Έτσι, το 1853, η αμερικάνικη κυβέρνηση, αποφάσισε να κάνει ένα διπλωματικό άνοιγμα στην Ιαπωνία, ζητώντας καλύτερη αντιμετώπιση για τους αμερικάνους ναυαγούς και το άνοιγμα δυο λιμανιών, από όπου αμερικανικά πλοία θα μπορούσαν να ανεφοδιάζονται σε κάρβουνο, τρόφιμα και νερό.

Πίσω από το φαινομενικά λογικό αυτό αίτημα, η αμερικάνικη κυβέρνηση ζητούσε από μια κυρίαρχη χώρα, κατ’ αρχήν, να προστατεύει και να τροφοδοτεί πλοία, η δράση των οποίων της αφαιρούσε εθνικούς πόρους(!). Ο πραγματικός όμως στόχος ήταν, να ανοίξουν τα ιαπωνικά λιμάνια ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν ενδιάμεσοι σταθμοί προσέγγισης της τεράστιας ασιατικής αγοράς και ως βάση για τον πλήρη έλεγχο του εμπορίου στον Ειρηνικό.

Επικεφαλής της αποστολής αυτής (μέρος των εξόδων της οποίας είχε αναλάβει η γνωστή σε όλους Lehman Brothers) , τέθηκε ο αρχιπλοίαρχος Πέρρυ, ο οποίος αφού παρουσίασε τις θέσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης σε εκπροσώπους του ιάπωνα σογκούν, τους ενημέρωσε ότι θα επέστρεφε σύντομα και με μεγαλύτερο στόλο, για να λάβει την απάντησή τους.
Καθώς ο καιρός περνούσε, χωρίς να προκύπτει κάποια θετική για την αμερικάνικα συμφέροντα απάντηση, αποφασίστηκε μια δεύτερη και πιο δυναμική επιστροφή. Έτσι, στις 14 Ιουλίου του 1854, οι αποσβολωμένοι από το θέαμα και ανίκανοι να αμυνθούν Ιάπωνες, είδαν τα εβδομηντάμετρα μαύρα θωρακισμένα ατμόπλοια της αποστολής του Πέρρυ να μπαίνουν απειλητικά στον κόλπο του Τόκυο.

φωτογραφία και ιαπωνική ξυλογραφία του Πέρρυ

απεικόνιση αμερικάνικου πλοίου

Η τεράστια τεχνολογική υπεροχή των Αμερικάνων δεν άφησε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης στην ιαπωνική πλευρά, η οποία και αναγκάστηκε να ανοίξει άμεσα τα λιμάνια της Γιοκοχάμα, του Χακοντάτε και του Ναγκασάκι και να δεχτεί να άρει τους περιορισμούς που κρατούσαν τη χώρα ερμητικά κλεισμένη στον εαυτό της.

Η σύγχρονη Ιαπωνία είχε μόλις γεννηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου