Ο πελάτης δεν δίνει παραγγελία σε κάποιο σερβιτόρο, αλλά πληκτρολογεί την παραγγελία του σε ένα μηχάνημα που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του εστιατορίου. Το μηχάνημα ‘ειδοποιεί’ την κουζίνα για την παραγγελία και παράλληλα εκτυπώνει μια μικρή απόδειξη, βάσει της οποίας ο υπάλληλος θα σερβίρει το γεύμα. Μαζί με την παραγγελία, φθάνει χωρίς χρέωση μια κούπα τσάι και ένα μικρό μπολ με ζεστή σούπα μίσο.
Παρά το γρήγορο της όλης διαδικασίας, η ποιότητα του φαγητού κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι τιμές σπανίως ξεπερνούν τα 10 ευρώ για ένα πλήρες γεύμα με ένα ποτήρι μπύρα. Το μοναδικό ίσως αρνητικό σημείο είναι ότι οι πελάτες συνήθως προσέρχονται μόνοι τους και το εστιατόριο μοιάζει ‘νεκρό’. Ειδικά τις βραδινές ώρες που στα μαγαζιά αυτά καταφτάνουν και αρκετοί salarymen που τρώνε σιωπηλά το βραδινό τους πριν πάνε ξανά στο σπίτι, το περιβάλλον γίνεται λίγο καταθλιπτικό. Σε πιο αποκεντρωμένες περιοχές (αλλά και στα τουριστικά μέρη), η εικόνα των μαγαζιών αυτών παύει να είναι τόσο αποστειρωμένη. Το κλίμα είναι πιο ζεστό, η διακόσμηση πιο ρουστίκ και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους (και μοναδικό ίσως σε όλο τον κόσμο) η βιτρίνα με τα δείγματα των πιάτων. Τα δείγματα αυτά είναι πλαστικές ή κέρινες αλλά αληθοφανέστατες κατασκευές που αναπαριστούν με μεγάλη ακρίβεια το τι προσφέρει το κατάστημα, δίνοντας έτσι μια ιδέα στον υποψήφιο πελάτη για το τι μπορεί να δοκιμάσει και διευκολύνοντας την παραγγελία σε όσους δε μιλούν ιαπωνέζικα.
...πλαστικό φαγητό
διαλέγοντας φαγητό
Μια ακόμη πιο ριζοσπαστική εκδοχή των εστιατορίων γρήγορου φαγητού, είναι αυτά που ο πελάτης τρώει όρθιος. Είναι το απόλυτο fast food, καθώς ο πελάτης δεν περιμένει καθόλου να εξυπηρετηθεί (συνήθως το μενού αποτελείται από νούντλς τα οποία και σερβίρονται επί τόπου) και καταναλώνει το γεύμα του γρήγορα, στη λογική μιας πεντάλεπτης στάσης για ‘ανεφοδιασμό’ ενδιαμέσως κάποιας άλλης δουλειάς ή μετακίνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου