Πώς και γιατί

Στην Ιαπωνία βρέθηκα κατά κάποιο τρόπο τυχαία. Ένα μεγάλο ταξίδι τον Οκτώβριο του 2007 που τελικά αναβλήθηκε και οι πολλές ημέρες άδειας που κατά συνέπεια συσσωρεύτηκαν, με οδήγησαν να ψάξω κάποιο άλλο προορισμό στις αρχές του 2008. Που θα μπορούσα όμως να πήγαινα εκεί κοντά στα τέλη του χειμώνα? Η εποχή αυτή είναι γενικώς άχαρη για τον ταξιδιώτη και οι επιλογές ελάχιστες. Κάπου εκεί λοιπόν θυμήθηκα ότι κάποτε είχα διαβάσει ότι, η καλύτερη εποχή να βρεθείς στην Ιαπωνία είναι το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου. Μου είχε κάνει εντύπωση για αυτό ακριβώς το λόγο. Γιατί κάποιος να θέλει να πάει Μάρτιο εκεί? Η Ιαπωνία είναι από τους προορισμούς που ούτε καν περνάνε από το μυαλό σου όταν σχεδιάζεις ένα ταξίδι. Μοιάζει τόσο απρόσιτη, που υπό άλλες συνθήκες ούτε καν θα έμπαινα στον κόπο να το σκεφτώ. Μάλιστα, η αρχική μου εντύπωση ήταν ότι η όλη ιδέα θα κατέρρεε με το που θα ερχόμουν αντιμέτωπος με το κόστος του ταξιδιού - η χώρα αυτή συνοδευόταν πάντα από τη φήμη της εκνευριστικά ακριβής χώρας. Όταν λοιπόν άρχισα να κάνω μια πρώτη εκτίμηση των εξόδων, σκέφτηκα αμέσως ότι έχω κάνει κάποιο λάθος: αεροπορικά συν δεκατέσσερις διανυκτερεύσεις 1500 ευρώ! Η τύχη με είχε βοηθήσει, καθώς προγραμμάτισα το πρώτο μου ταξίδι εκεί, την εποχή που το γιέν είχε ‘δει’ τα χαμηλότερα σημεία του έναντι του ευρώ ever, δίνοντάς μου έτσι το πράσινο φως για το ταξίδι.

Τα ΄παράσημα' του πρώτου ταξιδιού

Το ‘ηρωϊκό’ αυτό πρώτο ταξίδι υπήρξε για μένα μια αποκάλυψη. Τη δεύτερη κιόλας μέρα ήμουν σίγουρος ότι δεν θα ήταν και το τελευταίο στην Ιαπωνία και την δέκατη μέρα πέρασα την πόρτα ενός βιβλιοπωλείου ζητώντας οδηγό εκμάθησης των ιαπωνικών.

Οι σελίδες αυτές δεν πρόκειται να αποτελέσουν το ημερολόγιο των ταξιδιών μου στην Ιαπωνία (δε νομίζω ότι θα ενδιέφερε κανέναν ούτως ή άλλως…). Πιο πολύ θα λειτουργήσουν σαν μια ματιά στην καθημερινότητά της και ένας μικρός οδηγός για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει μια ιδέα για το πώς μοιάζει η χώρα αυτή. どうぞ...

1 σχόλιο: